Kariyer Planlayanlar İçin 7 İpucu

Kariyer planı yapanlar için rehber niteliğinde olacak 7 önemli konuyu derledik. 2022’de iş piyasası sıcak, açık pozisyonlar tarihi seviyelerde ...

GÜNDEM 01.09.2022, 17:24 12.02.2023, 16:46
Kariyer Planlayanlar İçin 7 İpucu

İster pandemi sırasında bir “istifa” yaşandığı için ister başka bir nedenle olsun, 2022’de piyasası sıcak, açık pozisyonlar tarihi seviyelerde ve birçok işveren iyi adaylar bulmak için normalden daha ileri gidiyor. 

Yine de, insanlıktan çıkaran çevrimiçi iş portalları, yapay zeka özgeçmiş taraması ve yoğun rekabetin hakim olduğu bir iş piyasasında, hayalinizdeki işi bulmak çoğu zaman imkansız görünebilir. Cheapism, bu zorluğa yardımcı olmak için insan kaynakları uzmanları, işe alım uzmanları, kariyer danışmanları ve hatta bazı yöneticiler ve CEO’larla konuşarak hayallerindeki işe girme konusunda en iyi ipuçlarını aldı.

Hayalinizdeki İşi Tanımlayın

Hayalinizdeki işin neler içerdiğini düşünmek ve tanımlamak için zaman ayırın. Belki de günlük sorumluluklar, kültür ve yaşam tarzı ya da desteklediğiniz misyon veya üründür. Her şey ne istediğinizi ve bu işin neden ideal olduğunu anlamakla başlar.

Özgeçmişinizi Aydınlatın

Birçok şirket, bir işin gerektirdiklerinin ötesinde kişiliğinizi ve potansiyelinizi anlamak için özgeçmişte beklenmedik ayrıntılar arar. Hayatınızdan sadece özgeçmişinizde ışıldayan ve parlayan değil, aynı zamanda bir sohbet başlatacak ve görüşmeci ile anında bir bağlantı kuracak kadar ilgi çekici bir gerçekten bahsedin. 

Bu, sanata, spora, gönüllü çalışmaya, bir seyahat hikayesine veya hatta bir başarısızlık hikayesine olan eğiliminiz olabilir. Mülakatı yapan kişi ne kadar çok kişilik bilgisi edinirse, dönüşüm şansınız o kadar artar. Dakikalar içinde profesyonel görünümlü bir özgeçmiş oluşturmak ve işe alınma şansınızı önemli ölçüde arttırmak için özgeçmiş sitesinden yardım alabilirsiniz.

Gerekli Becerileri Belirleyin

Gerekli becerileri belirlemek için, halihazırda hayalinizdeki işte çalışan kişilerin Linkedin profillerine iyice göz atın. Eğer yetersiz kalırsanız, bir kursa giderek, bir eğitim programına kaydolarak veya bir mentor arayarak bu becerileri edinmeyi deneyin.

LinkedIn Profilinizi Şekillendirin

Potansiyel işverenlerin yapacağı ilk şeylerden biri LinkedIn profilinize bakmaktır. Eğer profilinizi oluşturup uzun süredir dokunmadıysanız, bu sizi kötü etkileyecektir. LinkedIn profilinizde yeni çekilmiş bir fotoğrafınızın ve bir arka plan fotoğrafınızın bulunduğundan emin olun. Öne çıkan ve başkalarının iş aradığınızı bilmesini sağlayan bir başlığa ve becerilerinizin yanı sıra geçmişinizi de sergileyen bir profil özetine sahip olmalıdır. İş tanımları güncel olmalı ve mümkünse veri veya bağlantı içermelidir.

Ağınızı Büyütün

Tavsiyeler, bir şirkete girmenin en iyi yollarından biridir. LinkedIn, Facebook ve Twitter aracılığıyla alanınızdaki insanlardan oluşan geniş bir ağ (network) kurun ve iş ararken bu ağdan yararlanın. İş aramadığınız zamanlarda bile ilgili sektör makalelerini veya piyasa verilerini paylaşarak iletişim halinde kalın. Hatta sadece merhaba demek için bir satır bile bırakabilirsiniz. Bu şekilde, iş aramaya başladığınızda durup dururken iletişime geçmemiş olursunuz.

Duygularınızı Saklamayın

Sonunda hayalinizdeki iş için bir görüşme mi yaptınız? Ne kadar heyecanlı hissettiğiniz konusunda utangaç olmayın. Bu da diğerleri gibi bir mülakat ya da rolmüş gibi davranırsanız, bu fırsat hakkında ne kadar güçlü hissettiğinizi anlamayacaklardır. Spesifik örnekler kullanın ve bu rol için neden heyecanlandığınızı bilmelerini sağlayın. Enerjiniz muhtemelen bulaşıcı olacaktır ve nedenleriniz sizi kalabalığın arasından sıyırabilir.

Yabancılarla Konuşun

Yeni insanlarla sohbet ettiğinizde hangi kapıların açılacağını asla bilemezsiniz. Bazen mükemmel işi bulmanın en iyi yolu hesaplanmış spontanlıktan geçer. Bazen en iyi fırsatların tamamen rastgele yabancılardan geldiğini gördüm. Haftada beş “rastgele” sohbet başlatmak için kendinize meydan okuyun ve karşılığını alın.

Yorumlar (0)
Günün Anketi Tümü
Bu sezon gol kralı kim olur?
Bu sezon gol kralı kim olur?
Namaz Vakti 06 Mayıs 2024
İmsak 03:57
Güneş 05:36
Öğle 12:50
İkindi 16:41
Akşam 19:55
Yatsı 21:27