Sosyal Konut Projesi İçeriği

Sosyal konut projesi son günlerde en çok merak edilen konular arasına girdi. Nedir bu sosyal konut projesi, kimler başvuru yapabilir, kimlere öncelik tanınıyor?

GÜNDEM 20.09.2022, 19:21 20.09.2022, 23:28
Sosyal Konut Projesi İçeriği

Devletin Sosyal Konut Projesi

Bu günlerde en çok merak edilen ve internet ortamında aratılan içerikler arasında sosyal konut projesi var. Peki nedir bu sosyal konut projesi? İşte proje ile alakalı bütün detaylar.

Vatandaşların düşük taksitlerin yanında uzun vade imkanlarıyla sahip olabileceği sosyal konut projesi, Başkan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklandı. Bu proje kapsamında bir çok vatandaş ev sahibi olma şansına sahip olacak.

Hükümetin sosyal konut projesi için bazı vatandaşlara da özellikle öncelik tanınacak. Bu proje kapsamında emeklilerin yanı sıra gençler, engelliler ve gaziler için kontenjan ayrılıyor. Duyuru; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı tarafından yapıldı. Sosyal konut projesi ile ev sahibi olmak isteyen çok sayıda vatandaşın mağduriyetlerinin giderilmesi hedefleniyor.


Sosyal Konut Projesi.


Sosyal Konut Projesi Nedir?

Dar gelirli vatandaşlar düşünülerek hazırlanan projelerden biri de sosyal konut projesi. Sosyal Konut Projesi Nedir? Merak edilirken bu çalışma kapsamında hükümet birçok vatandaşın ev sahibi olması için destek verecek. Yapılan sosyal konutların taksitlerinin makul tutulacağı bu projede taksitler uzun vadeler ile alıcılara sunulacak. Bu sayede dünya genelinde olduğu gibi Türkiye’de de hissedilen ekonomik zorlukların bir nebze olsun hafifletilmeye çalışıldığı görülüyor. Son dönemlerde yaşanan ekonomik krizin de etkisi ile dar gelirli vatandaşların alım gücünde yaşanan düşme hükumet tarafından dikkate alınırken yapılan açıklamalar doğrultusunda vatandaşların yükünü hafifletmek için çeşitli çözümler üretiliyor. Satılık ve kiralık ev fiyatlarında yaşanan yüksek artışlar sebebi ile yaşanan mağduriyetlerin önüne geçilmesi için yetkililerin çeşitli çalışmaları bulunuyor. Bu çalışmalardan biri de sosyal konut projesi. Vatandaşların yaşadığı sorunlara duyarsız kalmayan hükumet yetkilileri bu kapsamda sosyal konut projesini hayata geçirme kararı aldı. Bu proje Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesi olarak da değerlendiriliyor.

Sosyal Konut Projesi Detayları

Sosyal konut projesi detayları hakkında da vatandaşların merak ettikleri olurken bu proje ile çok sayıda vatandaşın ev sahibi olabilmesi planlanıyor. Türkiye genelinde 81 ili kapsayacak şekilde hazırlanan projede inşaatları TOKİ yapacak. Bu projeye yönelik taleplerin toplanması için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın valilikler vasıtası ile çalışmalara önceden başladığı konuyla ilgili bilinenler arasında. Milli Emlak arazileri üzerine inşa edilecek yapılar sayesinde vatandaşların uzun vadeli ve uygun taksitlerle ev alması sağlanacak.

  • Vatandaşlar açısından bu evlere sahip olabilmek için gerekli koşullardan biri de dar gelirli olmak. Bunun yanı sıra herhangi bir mal ya da mülke hissedar olmamak da kriterlerden biri. Sosyal konut projesinden yararlanacak vatandaşların konutunun da olmaması gerekiyor.
  • Bu çalışma kapsamında dileyen vatandaşlar konut için isteyenler ise ucuz arsa için başvuru yapabilecek.
  • Başvuru gerçekleştikten sonra ise vatandaşlar arasında kura çekme yöntemi ile ev ya da arsa sahibi olmaya hak kazananlar belirlenecek.
  • Bu projeye hak kazanana vatandaşların peşinatın %10’luk kısmını ödemesi gerekirken 20 senelik taksit seçeneklerinden yararlanabilecekler.
  • Yapılacak sosyal konut projesi için yetkili kurum Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı olurken binalar TOKİ vasıtası ile yapılacak.
  • İnşaatların teslim süresi ise en geç iki yıl ile sınırlandırılmış.
  • İstanbul’dan başvuru yapan vatandaşların gelir seviyesinin en fazla 16 bin TL olması gerekirken İstanbul dışındaki iller için bu rakam 14 bin TL olarak belirlenmiş.

Sosyal Konut Projesi Özellikleri


Sosyal Konut Projesi Özellikleri

Sosyal Konut Projesi Özellikleri de oldukça kapsamlı olarak hazırlanmış. Bu proje çerçevesinde yapılan evler TOKİ tarafından iki yıl içinde tamamlanmak üzere planlanmış.

  • Evlerin bir diğer özelliği ise yerel mimarinin yanı sıra yatay mimari özelliklere de sadık kalınarak inşa edilecek olması.
  • Sosyal konut projesi kapsamında inşa edilen evlerde sıfır atık projesi ile uyumlu bir çalışma yapılmış.
  • Bu evlerde enerji verimliliğinin ön plana çıkarılması amaçlanıyor.
  • İklim dostu malzemelerin kullanılacağı proje kapsamında dar gelirli vatandaşların ihtiyaçları düşünülerek hareket edilmiş.
  • Ödeme konusunda ise toplam hane geliri baz alınarak hareket edilirken bu gelirlerin %30’unu aşmayacak şekilde hareket edilecek.
  • İstanbul için en yüksek taksit tutarı 4800 TL ile 9600 TL arasında değişirken diğer iller için bu rakam 4200 TL ile 8400TL arasında olacak.
  • Asgari ücretle geçimini sağlayanlar içinse hesaplama yapılırken en düşük taksit tutarının 1650 TL olduğu görülürken hane içinde iki kişi çalıştığında bu rakam 3300 TL olarak belirlenecek. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)  Detaylar için TOKİ sitesi ziyaret edilebilir.

Yorumlar (0)
Günün Anketi Tümü
Bu sezon gol kralı kim olur?
Bu sezon gol kralı kim olur?
Namaz Vakti 28 Mart 2024
İmsak 05:07
Güneş 06:32
Öğle 12:59
İkindi 16:29
Akşam 19:15
Yatsı 20:35