Mahşer - Kitap Önerisi

En güzel kitap önerilerini, kitap tavsiyelerini, kitap incelemelerini ve kitap yorumlarını sizler için bu köşeden yayınlıyoruz. Peki, Peyami Safa'nın Mahşer isimli eseri nasıl bir kitap, Mahşer kitabının konusu ne?

KİTAP 15.05.2022, 15:07 20.05.2022, 11:45
Mahşer - Kitap Önerisi

Mahşer - Kitap Yorum ve Değerlendirmesi

Herkese Selam!

Okumak bizatihi güzel eylem ama etken ya da edilgen oluşu bize bağlı. İşte Peyami Safa okurken edilgen kalmak imkansıza yaklaşıyor. Öyle fikirler öyle teheyyüç...

Kurşun kalemi elime aldım ve işte kitap notlarla dolu.

Peyami Safa'nın fikirlerine hele de bazen kendini çok hissettiren milliyetçiliğine hiç katılmıyorum ama düşünüş tarzına ve düşüncelerini yazıya dökme biçimine hayranım.

Onun hangi kitabını okusam kendi dağınık düşüncelerimin önce biraz daha dağılıp sonra muntazam nakışlar halinde zihnime dizildiğini hissediyorum çünkü dediğim gibi düşünüş şekli olağanüstü.

Şimdi Mahşer romanından bahsetmeye başlıyorum.
Çanakkale'de gazi olup bin bir umutla İstanbul'a dönen bir asker, Nihad, ahlaki çöküşle, rüşvetle ve daha bilmem ne belayla yüzleşiyor sonra içinden yükselen o ses "Biz bunun için mi savaştık?!"

O noktada vatan, millet, fazilet kavramlarını sorgulamaya başlıyor ama bana kalırsa buna sorgulama denmez bu sadece basit bir gönül kırıklığı.

Yani zihninde yüksek bir "vatan" kavramı var ama bir de bakıyor ki o kavram herkesin zihninde aynı yükseklikte değilmiş. Dolayısıyla da fikri bir inkisar yaşıyor.

Felsefenin ruhuna yaraşır sorgulama ise -bence- kavramla yüz yüze kalınan anda olur.

Vatan nedir?

Ahlak nedir?

Ama en önemlisi neden ahlaklı olayım ki?

Bu soruların cevabı benim zihnimde belli bir netlik kazandığı için ( vatan değil ama ahlak mevzusu bilhassa ahlakın niteliği ve nedeni) bu kitabi sakin bir ruh haliyle okudum ama aksi halde zihinsel rahatsızlık vereceğini tahmin ediyorum. Olay örgüsünden bahsetmek gerekirse aşk ve intihar teşebbüsü içeriyor diyebilirim. Ama olay örgüsü için okunacak bir kitap değil ; fazilet, vatan ve gençlik kavramlarını irdelemede rehberlik görmek için okunacak bir kitap.

Daha önce Peyami Safa okumadıysanız Mahşer'e başlamadan önce muhakkak Fatih-Harbiye' yi ve Sözde Kızlar'ı okumanızı tavsiye ederim.

Hoşçakalın...

Yorumlar (0)
Günün Anketi Tümü
Bu sezon gol kralı kim olur?
Bu sezon gol kralı kim olur?
Namaz Vakti 19 Nisan 2024
İmsak 04:27
Güneş 05:58
Öğle 12:53
İkindi 16:37
Akşam 19:38
Yatsı 21:03