Pastoral Senfoni - Kitap Önerisi

En güzel kitap önerilerini, kitap tavsiyelerini, kitap incelemelerini ve kitap yorumlarını sizler için bu köşeden yayınlıyoruz. Peki, Andre Gide'nin Pastoral Senfoni isimli eseri nasıl bir kitap, Pastoral Senfoni kitabının konusu ne?

KİTAP 15.05.2022, 15:20 18.08.2022, 20:37
Pastoral Senfoni - Kitap Önerisi

Pastoral Senfoni - Kitap Yorum ve Değerlendirmesi

Herkese Selam!

Beklentimin çok ötesinde olağanüstü bir kitabı yeni bitirdim ve ondan bahsetmeye geldim.

Pastoral Senfoni'yi okuyunca nasıl bu zamana kadar hiç André Gide okumadığıma hayıflandım. İyi yanı onun tüm kitaplarını bitirinceye kadar ne okusam diye düşünmeme gerek kalmamış olması.

Şimdi Pastoral Senfoni'den bahsedeyim.

Konusu kör bir kızı evine alıp eğiten bir papaz ve papazın o kızla ilişkisi.

Papaz'ın önce sorumluluk hissiyle başladığı bu aktivite zaman içinde kıza olan hislerinin değişmesiyle hoş olmayan bir şekle giriyor.

Tabii hoş olmayan tabiri benim subjektif yorumum çünkü adamın karısı ve çocukları var ve kız oldukça genç.

Gel gelelim kitap papazın günlüğü formatında kurgulanmış ve kendisi bize olayları anlatırken bu hislerini hatta eylemlerini asla çirkin bir şey gibi görmüyor hatta hissettiği şey ulvi bir sevgiymiş gibi lirik anlatımlar kullanıyor ama adam evli yani.

Ben bu sadakat konusunda her zaman duyarlılık hissettiğim için kitaplarda, filmlerde bile sadakatsizlikle karşılaşmak karaktere nefret duymama sebep oluyor.

Beyefendi tabii papaz ama İncil'i öyle tevil etmiş ki gerçekten eşinden başka bir kadına ilgi duyup bunu fiile dökmenin hiç de kötü bir şey olmadığına emin. (tanıdık geldi değil mi? Böyle kutsal metni kendi çıkarına göre anlamalar..)

Kısaca ana karakterimiz aptal.

Ama kitap harikulade.

Anlatım adına yakışır şekilde tam bir pastoral senfoni. Ruhum müzik dinliyor gibi hissettim öyle güzel öyle su gibi bir anlatım.

Sonra Katolik ve Protestan mezhepleri hakkında çok geniş bilgi verip ufkunuzu açacak, Hristiyanlığın mezhepleşme süreci hususunda zihninizde aydınlanma yaratacak nitelikte.

Olaylar da devinim içermemesine rağmen gayet akıcı (elimden bırakıp da ders çalışmaya gidemedim bir türlü) Yani size gönül rahatlığıyla tavsiye ediyorum. Kısacık bir kitap olması hasebiyle hemen bitiyor zaten.

Okuyun derim.

Ve tabii ki düşünmeyi ihmal etmeden okuyalım, her ne okursak..

Hoşçakalın...

Yorumlar (0)
Günün Anketi Tümü
Bu sezon gol kralı kim olur?
Bu sezon gol kralı kim olur?
Namaz Vakti 19 Nisan 2024
İmsak 04:27
Güneş 05:58
Öğle 12:53
İkindi 16:37
Akşam 19:38
Yatsı 21:03