Refet - Kitap Önerisi

En güzel kitap önerilerini, kitap tavsiyelerini, kitap incelemelerini ve kitap yorumlarını sizler için bu köşeden yayınlıyoruz. Peki, Fatma Aliye'nin Refet isimli eseri nasıl bir kitap, Refet kitabının konusu ne?

KİTAP 20.05.2022, 00:11 20.05.2022, 11:42
Refet - Kitap Önerisi

Refet - Kitap Yorum ve Değerlendirmesi

Herkese Selam!

Yeni bitirdiğim olağanüstü bir kitaptan bahsedeceğim size, ismi: Refet.

Fatma Aliye, ilk kadın romancımız.

Şimdiye kadar hiçbir eserini okumamış olmama çok içerledim Refet'i okuyunca.

Aslında Osmanlı dönemi romanlarının çoğundan hoşlanmam! Çünkü batıdan taklit edilmişliğin yapaylığı, anlatımdaki teknik yetersizlik ve çoğu aydınlarda görülen akıl karşılıklığı çok göze çarpar.

Ama memnuniyetle fark ettim ki Fatma Aliye için bunların hiçbiri geçerli değil.

Refet'in hem özgün hem de bazı emsalleri gibi aklınızla dalga geçmeyen, makul bir olay örgüsü ve duygulandırıcı tarafları var.

Okurken inanılmaz zevk aldım, hele sonu öyle istediğim gibi bitti ki anlatamam. Bence bu kitap herkes ama bilhassa kadınlar tarafından okunmalı.

Çok kolay anlaşılır bir şekilde, inanılmaz mantıklı örneklemeyle neden bir kadının sermayesi kadınlığından önce eğitimidir konusunu ele alıyor.

Yani aslında günümüzde şükür ki kadınların pek çoğu böyle bir telkine ihtiyaç duymuyor ama Fatma Aliye'de takdir edilmesi gereken nokta, kendi döneminde (ki kadının toplumdaki yerinin övgüye değer olduğu bir dönem değildi takdir edersiniz) böyle gerekli bir önermeyi topluma sunarken feministik safsataya dalmadan bunu başarabilmiş, toplumun yapısını bozguna uğratacak akıldan uzak sloganlaşmış öğütler yerine, sözde değil gerçekten güçlü bir kadın portresi çizmiş oluşu bana göre.

Yani bu kitabı hem edebi hem de fikri yönden çok çok beğendim.

Şu an kitap tavsiyesine açık bir dönemdeyiz bence hepimiz, bunu da benden bir öneri olarak dikkate alabilirsiniz. Ve tabii ben de öneriler beklerim.
Hoşçakalın.

Yorumlar (0)
Günün Anketi Tümü
Bu sezon gol kralı kim olur?
Bu sezon gol kralı kim olur?
Namaz Vakti 20 Nisan 2024
İmsak 04:25
Güneş 05:56
Öğle 12:53
İkindi 16:37
Akşam 19:39
Yatsı 21:04