Tek Kanatlı Bir Kuş - Kitap Önerisi

En güzel kitap önerilerini, kitap tavsiyelerini, kitap incelemelerini ve kitap yorumlarını sizler için bu köşeden yayınlıyoruz. Peki, Yaşar Kemal'in Tek Kanatlı Bir Kuş isimli eseri nasıl bir kitap, Tek Kanatlı Bir Kuş kitabının konusu ne?

KİTAP 15.05.2022, 15:31 20.05.2022, 11:44
Tek Kanatlı Bir Kuş - Kitap Önerisi

Tek Kanatlı Bir Kuş - Kitap Yorum ve Değerlendirmesi

Herkese Selam!

Tek Kanatlı Bir Kuşu okudum ve o kadar beğenmedim ki buraya içimi dökmem gerekti.

Çünkü sevmediğim bir kitap okumak beni mutsuz ediyor.

Şimdi bu kitaptan bahsedeyim.

Olay akışı başlangıçta biraz ilgi çekiciydi ama sonra hiçbir şey olmadı.

Bir anlam, bir mesaj çıkaramadım. Bir mesaj verilmek istendiğine de emin değilim. Ama Tek Kanatlı Kuş romanıyla ilgili sevmediğim ana nokta bu değil.

Her kitapta girift bir olay örgüsü olmalı değil ya. Aslında değinmek istediğim en önemli nokta anlatımda kullanılan dil.

Birebir sokak dilinin kopyası. Herhangi bir anlatım güzelliği yok, kitap okuyormuş gibi bile hissettirmiyor. Allah aşkına yalınlığı ve sadeliği anlatım ilkesinden saymak kimin aklına geldi? Ben bu mantığı hiçbir zaman anlayamayacağım.

Bir eser, her gün her yerde duyduğum kelimelerle yazıldıysa ona nasıl sanat derim?

Bilirsiniz divan edebiyatıyla ilgili "fildişi kule" benzetmesiyle yapılan eleştiriler var. Halbuki ne hoş bir kuledir o.

Bir beyit okursunuz ve artık bambaşka bir yerdesiniz her kelime ruhunuza yerleşir ve hatırladıkça çok tatlı bir şekerle zihninizi besliyormuş gibi hissedersiniz. İşte edebiyat sanatı -bence tabii- budur kelimeleri işleyip zihne ziyafet çekmek.

Sade dil kullanımının önemli bir müşevviği herkesin anlayabileceği bir eser ortaya koymak ama amacımız sokak tabelası oluşturmak değilken neden herkesin anlamasını dahası herkesin aynı şeyi anlamasını bekleyelim ki?

Konudan çok uzaklaştım farkındayım ama bu benim çok içselleştirdiğim bir mesele. Öyle ki dilde sadeleşmeyle ilgili bir şeyler okurken öfkeye yakın duygular hissediyorum.

Bu kadar abartmacılığımdan da tabi hiç memnun değilim.
Her neyse sonuç olarak Tek Kanatlı Kuş tavsiye edebileceğim kitaplar arasında değil maalesef.

Hoşçakalın...

Yorumlar (0)
Günün Anketi Tümü
Bu sezon gol kralı kim olur?
Bu sezon gol kralı kim olur?
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:05
Güneş 06:30
Öğle 12:58
İkindi 16:30
Akşam 19:16
Yatsı 20:36