Güneş Lekelerinin Oluşum Nedenleri ve Dünyaya Etkisi

Güneş lekeleri nasıl ve neden dolayı oluşur? Güneş lekelerinin ısısı kaç derece? Güneş patlamaları neden kaynaklanır? Güneş patlamasının Dünya'ya etkisi nedir?

ÖDEV PAYLAŞIM 19.09.2022, 21:06 10.08.2023, 03:28
Güneş Lekelerinin Oluşum Nedenleri ve Dünyaya Etkisi
© Fotoğraf: Pixabay

Güneş Lekeleri Nasıl Oluşur ?

Güneş lekeleri, Güneş yüzeyindeki karanlık alanlar olarak ortaya çıkar. Karanlık görüntüdedirler çünkü Güneş’in öteki bölgelerine nazaran daha soğuklardır. Buna rağmen Güneş lekeleri hafife alınmayacak kadar çok sıcaktır.

Bu sıcaklık yaklaşık 3600°C. Güneşin normal yüzey sıcaklığının 5500°C olduğunu da burada yeniden hatırlayalım.

Güneş lekeleri ne sebepten dolayı göreli olarak daha soğuktur ?

Güneş lekeleri bulundukları bölgede manyetik alan gücü olarak çok güçlüdür. Bu manyetik alanlar o denli kuvvetlidir ki, Güneş'in içerindeki ısının bir bölümünün yüzeye ulaşmasını engeller.

Güneş Patlamaları Meydana Gelir

Güneş lekelerinin yakınında manyetik alan çizgileri genellikle dolanır, kesişir ve tekrardan düzenlenir. Bu hal Güneş patlamaları ismi verilen ani enerji patlamalarına sebep olur. Patlamalar yüksek oranda bir radyasyonu uzaya saçar. Şayet patlamalar aşırı derecede yoğun olursa, uzaya salınan radyasyon Dünya’da radyo iletişimine zarar verebilir.

Güneş patlamalarına bazen koronal kütle atımı eşlik eder (kısaca CME). Kütle atımları, Güneş'ten gelen büyük radyasyon kabarcıkları ve parçacıklardır. Güneş'in manyetik alan çizgileri ani olarak yeniden düzenlendiğinde, çok yüksek hızda uzaya doğru patlar ve dağılırlar.


Güneş lekeleri ne sebepten dolayı göreli olarak daha soğuktur ?


Güneş Aktivitelerinin Dünya’ya Etkisi

Kütle atımından Dünya’ya ulaşan yüklü parçacıklar gökyüzünde Aurora denilen doğal ışınımlara sebep olur. Kütle atımı çok güçlü olduğunda, en kötü durumda elektrik kesintilerine neden olabilir. Güneş patlamaları ve koronal kütle atımları Güneş sitemimizdeki en güçlü patlamalardır.

Kaynak: NASA

Yorumlar (0)
Günün Anketi Tümü
Bu sezon gol kralı kim olur?
Bu sezon gol kralı kim olur?
Namaz Vakti 25 Nisan 2024
İmsak 04:16
Güneş 05:49
Öğle 12:52
İkindi 16:39
Akşam 19:44
Yatsı 21:11