Ani İşitme Kaybı ve Baş Dönmesi Müdahale Edilmezse Neler Olur ?

Bir anda ortaya çıkan işitme kaybı ve baş dönmesinin acil bir durum olduğunu ve bu hastaların tedavisinde saatlerin bile önem taşıdığını biliyor muydunuz?

SAĞLIK 16.09.2022, 09:21 16.09.2022, 15:10
Ani İşitme Kaybı ve Baş Dönmesi Müdahale Edilmezse Neler Olur ?

Ani ortaya çıkan işitme kaybı ve baş dönmesinin acil bir durum olduğunu ve bu hastaların tedavisinde saatlerin bile önem taşıdığını söyleyen Kulak Burun Boğaz Hastalıkları uzmanı Doç. Dr. İlhan Şahin, tedavinin erken yapılmaması durumunda işitme kayıplarının kalıcı olabileceğine işaret etti.

Birçok farklı nedenle ortaya çıkabilen baş dönmesi ve denge kayıplarında orta ve iç kulak hastalıkları önemli yer tutuyor. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları uzmanı Doç. Dr. İlhan Şahin, işitme ve denge organımız iç kulakta bir arada bulunduğu ve yapısal olarak çok benzer özellikte olduğu için bu bölgede ortaya çıkan sorunların hem işitme hem de denge kayıplarına neden olabileceğine işaret etti.

Ani İşitme Kaybı ve Baş Dönmesi Tedavi Edilmezse Ne Olur ?

Baş Dönmesi Yaşayan Hastaların Beşte Birinde İşitme Kaybı Var!

İşitme kaybı ve baş dönmesinin her hastada birlikte görülmediğini söyleyen Yeditepe Üniversitesi Kozyatağı Hastanesi KBB Hastalıkları uzmanı Doç. Dr. İlhan Şahin, öte yandan bir kulak hastalığına bağlı baş dönmesi olan hastaların yaklaşık beşte birinde işitme kaybı bulunduğu bilgisini verdi.

Doç. Dr. İlhan Şahin, 1.000 ila 10.000’de bir kişide görülen Meniere hastalarının hemen hemen tamamında baş dönmesi atakları yaşandığını ve bununla birlikte hafif derecede başlayıp ilerleyen işitme kaybı görüldüğü anlattı. Ayrıca bir kulağında ani işitme kaybı gelişen hastaların da yaklaşık yüzde 40’ında baş dönmesinin bulunduğunu söyleyen Doç. Dr. İlhan Şahin, “Bunların haricinde orta kulak iltihapları iç kulağı da etkilenirse hastalarda hem baş dönmesi hem de ileri derecede işitme kaybı ortaya çıkar” dedi.

Riski Artıran Faktörler

Ani işitme kaybı ve beraberinde baş dönmesine neden olabilen bazı risk faktörlerinin bulunduğunu söyleyen Doç. Dr. İlhan Şahin şu bilgileri verdi: “Akut ve kronik orta kulak iltihapları, kafa travması, grip, kızamık, suçiçeği, zona gibi enfeksiyon hastalıkları, kanda pıhtılaşmaya yatkınlığın artmış olması, bazı antibiyotiklerin, idrar söktürücülerin veya anti-kanser ilaçların kullanılması, migren, multip skleroz, kanser ve romatizmal hastalıklar, ani işitme kaybı ve beraberinde baş dönmesi riskini artırır. Bazı hastalık ve ilaçların sonucu olarak ortaya çıkan bu durumda işitme ve denge kaybı, altta yatan hastalıkla birlikte ilerleyebiliyor.”

Ani İşitme Kaybı ve Baş Dönmesi Tedavi Edilmezse Ne Olur ?

Erken Tanı Ve Tedavi Geri Dönüşümsüz Sonuçları Engelleyebilir!

İşitme kaybının ihmal edilmemesi gereken önemli bir duyu kaybı olduğunun altını çizen Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri KBB Hastalıkları uzmanı Doç. Dr. İlhan Şahin, özellikle ani ortaya çıkan baş dönmesi ve işitme kaybının acil bir durum olduğunu ve ihmal sonucu tanı ve tedavideki gecikmelerin ise geri dönüşsüz işitme ve denge kaybıyla sonuçlanabileceğini söyledi. Bu hastaların erken tanı ve tedavisinin hem işitme kaybının hem de denge sorunlarının düzelmesini sağladığını da ekleyen Doç. Dr. İlhan Şahin bu hastalara yaklaşım nasıl olması gerektiği konusunda şunları anlattı: “Yeni ortaya çıkmış işitme kaybı ve denge sorunları vakit kaybedilmeden muayene ve tetkik edilmelidir. Odyovestibüler testler denilen yöntemlerle işitme ve denge fonksiyonlarının incelenmesi gerekir ve ayrıca bazı hastalarda bilgisayarlı tomografi veya MR gibi görüntüleme yöntemlerine başvurulur. Doğru tanı konduktan sonra bazı hastalar ilaç tedavisiyle, bazı hastalar ise acil cerrahi yöntemlerle tedavi edilir.” (BSHA)

Yorumlar (0)
Günün Anketi Tümü
Bu sezon gol kralı kim olur?
Bu sezon gol kralı kim olur?
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:07
Güneş 06:32
Öğle 12:59
İkindi 16:29
Akşam 19:15
Yatsı 20:35