Bel ağrısı deyip sakın geçmeyin!

Bel ağrısı deyip sakın geçmeyin! Günümüzde birçok insan bel ağrısı çekmekte ve bu durum toplumda acil servise başvuru nedenlerinin başında gelmektedir.

SAĞLIK 23.08.2023, 18:20 26.08.2023, 18:34
Bel ağrısı deyip sakın geçmeyin!

BEL AĞRISI DEYİP GEÇMEYİN!

Günümüzde birçok insan bel ağrısı çekmekte ve bu durum toplumda acil servise başvuru nedenlerinin başında gelmektedir.

Özellikle masa başı işi yapanlar, fazla kilolusu olanlar veya fiziksel güç gerektiren işlerde çalışanlar bel ağrısı problemini daha fazla yaşıyor.

Eğer devamlı bir bel ağrısı şikâyetiniz varsa bu durum belki de başka hastalıkların habercisi olabilir.

O yüzden uzman bir hekime danışmak, gerekli tetkikleri yaptırarak erken teşhis ile tedaviye başlamak en doğrusu olacaktır.

Yeni Yüzyıl Üniversitesi Gaziosmanpaşa Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümünden, Uzm. Dr. Yiğit Kültür ‘bel ağrısı’ ile ilgili bilinmesi gerekenleri anlattı.

Bel ağrısı deyip sakın geçmeyin!

Bel Ağrısında En Sık Karşımıza Çıkan Sebepler Nelerdir Ve Nasıl Bir Tedavi Önerilir?

Acil servise bel ağrısıyla başvuranların büyük çoğunluğu mekanik ağrı karakterindedir ve altta yatan problemli bir durum yoktur.

Mekanik ağrıların sebebi çoğunlukla omurga etrafındaki kas, ligaman ve bağların gerilmesi sonrasında oluşan yangı, enflamasyon ve ödemdir.

Çeşitli travmalar, ağır yük kaldırma, fazla kilo, sigara kullanımı, hareketsizlik veya aşırı aktivite bel ağrısı olasılığını artıran faktörlerdir.

Çoğunlukla birkaç gün içinde ağrı azalmaya başlar ve en geç birkaç hafta içinde ağrı tamamen kaybolmaktadır.

Bu durumlarda yatak istirahati çok fazla önerilmez; çünkü ağrıya sebep olan sitokinlerin kan dolaşımı ile doğal olarak vücuttan uzaklaştırılması için standart bir aktivitenin devamı teşvik edilir.

Uzun süreli korse kullanımı adele zayıflamasına sebep olabileceği için korsenin yaklaşık 1 hafta kullanımı genelde önerilir.

Bu süreçte ağrının kontrolü için uygun topikal veya oral non-steroid ilaçlar yardımcı olabilir.

Bel ağrısı deyip sakın geçmeyin!

Hangi Durumlarda Bel Ağrısı Problem Yaratabilir Ve İleri Tetkik/tedavi Edilmesi Gerekir?

Bazı durumlarda bel ağrısının kaynağı sadece kas/adele/tendon gerilmesi-zedelenmesi olmayıp, altta yatan ve incelenmesi gereken durumlar olabilir.

Eğer kişinin ağrısı 4-5 haftadan uzun sürüyorsa, ağrının şiddeti azalma eğilimi göstermiyorsa, bel ağrısı kalçadan bacaklara vuruyorsa veya uyluk ile bacağın herhangi bir bölgesinde ağrı/uyuşma/karıncalanma eşlik ediyorsa, sistemik ateş varsa, idrar ve dışkı yapmada veya tutmada problemler oluyorsa, yakın zaman önce önemli miktarda kilo kaybı öyküsü varsa en erken zamanda bir omurga cerrahı tarafından değerlendirilmesi gerekmektedir.

Halk arasında bel ağrısı problemlerinde en çok bilinen rahatsızlıklardan biri bel fıtığıdır.

Peki, her bel fıtığı ameliyat gerektirir mi? Ameliyat gerektiren bel fıtığı nasıl bir karakterdedir?

Yapılan birçok çalışmada hiçbir şekilde bel ağrısı şikâyeti olmayan hastalarda dahi çekilen emar (MR) görüntülerinde çok kez bel fıtığı tespit edildiği görülmüştür.

Tabii ki de bu tarz fıtıklara yaklaşımda ameliyat ile tedavi gündeme gelmemektedir.

Önemli olan mevcut fıtıkta problemli veya problem yaratmayan fıtık ayrımının yapılmasıdır.

Eğer bel fıtığının kişide yarattığı ağrıda zamanla belirgin derecede bir azalma yok ise, bel ağrısına eşlik eden bir kalça/uyluk/bacak ağrısı var ise, bacaklarda güç kaybı var ise ve kişinin ağrısı şiddetli ise mutlaka tetkik edilmeli, gerekli tanı-tedavi planlamaları yapılmalıdır.

Birçok durumun tedavide aciliyet gerektirebileceği dikkate alınarak erken müdahale önem kazanabilmektedir.

Bel ağrısı deyip sakın geçmeyin!

Kanal daralması ve bel kayması nedir? Tanı ve tedavi süreci nasıldır?

Orta-ileri yaştaki hastalarda görülen kanal daralması ve bel kayması problemleri çoğunlukla omurganın dejeneratif (kireçlenme) süreçleri sonrasında meydana gelmektedir.

Bu problemler çoğunlukla her iki omur arasındaki “intervertebral disk” yapılarındaki uzun vadede meydana gelen sıvı ve yükseklik kaybı sonrasında, problemin omurların diğer bölgelerine yayılmasıyla birlikte ilerleyici bir kısır döngüye sebep olarak kişinin günlük aktivitelerini, yaşamsal faaliyetlerini ve konforunu oldukça etkileyebilecek durumlara sebep olabilmektedir.

Kanal daralması ve bel kaymasının yarattığı ağrı ve nörolojik durumlar sebebiyle kişinin günlük yürüme mesafesi azalabilmekte, hareket halindeyken olan ağrılar kişiyi oldukça rahatsız edebilmektedir.

Her hastada mevcut problemin durumuna göre oluşan şikâyet tablosu genellikle farklı ve kişiye özel olmaktadır.

Omurga-bel problemlerinin değerlendirilmesinde ilk aşamada muayene oldukça önem arz etmektedir.

Bazı durumlarda kalça-diz gibi komşu eklemlerdeki problemler bel problemleri ile karışabilirken, detaylı bir fizik muayene ile bunun ayrımına tecrübeli bir hekim tarafından rahatlıkla varılabilmektedir.

Sonrasında rahatsızlığın durumuna göre röntgen-dinamik röntgen- MR- tomografi gibi görüntüleme yöntemlerinden faydalanılmaktadır.

Ayrıca her hastada bu tetkiklerin uygulanma yöntemleri farklı olup, hekimin radyoloji uzmanı ve teknisyenini bu konuda yönlendirmesi önemlidir.

Omurgadan çıkan sinirlerde mevcut rahatsızlıktan kaynaklı bir bası varlığını tespit ve dökümante edebilmek amacıyla omurga problemlerinde yetkin bir nöroloji uzmanı tarafından yapılacak EMG, birçok durumda hekimin mevcut problemin kaynağına detaylı bir şekilde ulaşabilmesine yardımcı olabilmektedir.

Her kanal daralması ve bel kayması ameliyat gerektirir mi? İleri yaşlı hastalarda bu problemlere yönelik cerrahi uygulanabilir mi?

Her kanal daralması ve bel kayması problemi cerrahi gerektirmemekle birlikte, birçok durumda cerrahi dışı yöntemlerden faydalanılabilmektedir.

Bu tedaviler kilo verme, egzersiz, fizik tedavi ve görüntüleme yöntemleri eşliğinde omurgaya enjeksiyon uygulamalarını içermektedir.

Ayrıca ameliyat gerektiren bazı durumlar “acil” kabul edilmekte ve uygulanmakta, bazı durumlar ise ”görece acil” yani ilerleyen zamanda gelişebilecek nörolojik problemleri engellemek amacıyla mümkün olan en erken ve uygun zamanda cerrahinin planlanması şeklindedir.

Bazı durumlarda ise kişinin hayat kalitesini artırmak, ağrılarını kontrol altına almak ve günlük aktivitesini daha iyi bir seviyeye ulaştırmak için cerrahi tedavi seçilmektedir.

Omurga cerrahisi ameliyatlarının bu konuda yetkin bir ekip ile yapılmasında fayda vardır.

Anestezi ekibi, nöromonitorizasyon ekibi, ameliyat hemşire ve personelleri ameliyatın birçok aşamasında önemli görevlere sahiptir.

İleri yaştaki hastaların da ameliyatları omurga cerrahisinde tecrübeli bir anestezi ekibinin desteğiyle ve ameliyat sonrası ilk akşam gözlem altında tutulabilmek amacıyla tam kapsamlı yoğun bakım ünitesinin mevcudiyetiyle mümkün olabilmektedir. 

Kaynak: Bilim Sağlık Haber Ajansı - BSHA
Yorumlar (0)
Günün Anketi Tümü
Bu sezon gol kralı kim olur?
Bu sezon gol kralı kim olur?
Namaz Vakti 27 Nisan 2024
İmsak 04:14
Güneş 05:48
Öğle 12:51
İkindi 16:39
Akşam 19:45
Yatsı 21:12