Beslenme Hassasiyeti, Takıntıya Dönüşmesin!

Sağlıklı, düzenli ve dengeli beslenmek sağlıklı bir hayatın temelini oluşturuyor. Ancak bazı kişiler, tükettiği gıdaları takıntıya dönüştürebiliyor.

SAĞLIK 23.09.2022, 20:42 26.09.2022, 11:11
Beslenme Hassasiyeti, Takıntıya Dönüşmesin!

Dengeli ve sağlıklı beslenmek ideal bir bedenin de temelini oluşturuyor. Fakat bazı kimseler, kullandığı her gıda maddesini incelemeye başladığında, yemeklerin nasıl hazırlandığından içerdiği yağ, şeker ve içerdiği katkı maddelerine kadar endişe yaşamaya başlandığında sağlıklı beslenme davranışı takıntıya dönüşebiliyor.

Uzm. Kl. Psk. Elif Eşen Kara, sağlıklı beslenme takıntısıyla ilgili merak edilenleri anlattı. Hareketli yaşama ayak uydurma çabasıyla beraber hazır gıdalar günlük hayatta tercih sebebi olabiliyor. Bununla beraber sağlıklı beslenme de daha çok önem kazanıyor. Bu konuda hassasiyet gösteren kişiler, sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinmek ve hatta çocuklarına da bu alışkanlıkları yerleştirmek için çaba sarf ediyor. Sağlıklı yaşamak için sürdürülen bu çabanın çoğu zaman kişilerin yaşam kalitesini arttırdığını söyleyen Elif Eşen Kara, ancak bazen bu alışkanlığın ciddi bir endişeye neden olarak, sağlıksız bir hal aldığının altını çiziyor.


Sağlıklı Beslenme Takıntısı Yaşayanların Sayısı Her Geçen Gün Artıyor.


Sağlıklı Beslenme Takıntısı Yaşayanların Sayısı Her Geçen Gün Artıyor

Uzm. Kl. Psk. Kara, sağlıklı beslenme gayretinin, günlük hayat aktivitelerini sıkıntıya sokacak yoğunlukta ve sıklıkta olması halinde sağlıklı bir gayretten sağlıksız bir takıntıya evrildiğine dikkat çekiyor. Bunun gibi durumlarda kişilerde gıdaların sağlıklı olup olmadığıyla ilgili sürekli tekrar eden düşünceler, aşırı derecede endişe ve gıdaların hazırlanış aşamaları, katkı maddeleri, gıda boyaları, ambalaj özellikleri ve benzeri bir kısım kriterleri günlük hayatı zorlaştıracak düzeyde, çok yoğun olarak kontrol etme döngülerinin görülebildiğini söyleyen Uzm. Kl. Psk. Kara, ortoreksiya nervoza denilen bu sorunun her geçen gün yaygınlaştığını belirtiyor.

Takıntıya meyili olan, yaptığı iş/sosyal çevre dolayısıyla belirli bir görüntü veya kiloda kalması gerektiği düşünülen ya da diyetle fazlaca ilgili kişilerin bu konudaki riskinin daha fazla olduğunu hatırlatan Uzm. Kl. Psk. Kara, bu durumu yaşayan kişilerde görülen belirtileri şöyle sıralıyor:

  1. Sağlıklı veya sağlıksız beslenme konusunda günlük yaşantılarını etkileyecek düzeyde fazlaca düşünme,
  2. Bu sebepten sosyalleşmekten, seyahate çıkmaktan ve buna benzer aktivitelerden kaçınma,
  3. Belirli grup besin alımı sebebiyle beslenme dengesinin bozulması/fiziksel sağlığın bozulması,
  4. Kalori kısıtlaması sebebiyle olmayan, sağlıklı beslenme takıntısı sebebiyle ciddi miktarda kilo verme,
  5. Sağlıklı beslenme konusunda yiyecekleri planlarken, alışveriş yaparken çok fazla zaman harcama,
  6. Sağlıklı beslenme kategorisinde hissetmediği bir besin aldığında yüksek düzeyde suçluluk hissetme.

Yorumlar (0)
Günün Anketi Tümü
Bu sezon gol kralı kim olur?
Bu sezon gol kralı kim olur?
Namaz Vakti 24 Nisan 2024
İmsak 04:18
Güneş 05:51
Öğle 12:52
İkindi 16:38
Akşam 19:43
Yatsı 21:10