Çocuklara Söylenmemesi Gereken Cümleler !

Ebeveynlerle, çocukları arasında geçen diyaloglarda çocuklara söylememesi gereken cümleler nelerdir? Psikolog Tuğçe Yılmaz konu hakkında önemli bilgiler verdi.

SAĞLIK 07.03.2023, 12:19 12.03.2023, 16:16
Çocuklara Söylenmemesi Gereken Cümleler !

Ebeveynlerin, yavrularına söylememesi lazım gelen 8 cümle nedir? Uzman Psikolog Tuğçe Yılmaz bu önemli konu hakkında değerli bilgiler verdi.

Anne baba olarak çocuğumuzu yetiştirirken bazen hatalı söylemlerde bulunabiliyoruz. Bu söylemler kimi zaman çocuklarımıza hayatları süresince taşıyacakları kaygıları, korkuları veya gereksiz sorumlulukları yüklememize sebep oluyor.

"Şımarık, dik başlı, inatçı" gibi etiketlemelerle büyüyen çocuklar bir süre sonra bunları bünyelerine kabul ediyorlar. Onlara yüklediğiniz bu sıfatlara uygun davranmaya başlıyorlar.

Ve daha da ileri giderek çocuklarımızla aramızdaki ilişkiyi bozacak noktalara gelebiliyor. Bu nedenle çocuklarımızla konuşurken cümlelerimizi seçerken hassas davranmamız çok önemli.

ABLALAR/ABİLER KORKMAZ

Bazen çocuklarımızı cesaretlendirme niyetiyle kurduğumuz bu cümlenin çocuklarımızın duygularını küçümsediğimiz algısını yaratacağını düşünmeliyiz. Korkan bir çocuk anlaşılmak ister. Burada onu bu tarz cümlelerle cesaretlendirmek yerine, korkunun altında yatan duyguyu bulup çıkarmak ve onun üzerine çalışmak gerekir.

SENİ BIRAKIP GİDERİM

Bu tarz konuşmalar çocukta ayrılık kaygısına sebep olabiliyor. Ayrılık kaygısı yaşayan bir çocuk anneye daha bağımlı hale geliyor. Uykuya dalmada zorluk, okula gidememe gibi sorunları da beraberinde getiriyor.

Çocuklara Söylenmemesi Gereken Cümleler !

BÜYÜKLERİNE KARŞI GELME, NE OLURSA OLSUN SAYGILI OL

Çocuklara saygının tek taraflı değil karşılıklı olması gerektiği duygusunu aşılamak çok önemlidir. Kültürel olarak büyüklere koşulsuz saygı duyulması gereken bir toplumda yaşasak da saygının karşılıklı olması gerektiği, çocukların da saygı duyulması gereken bireyler olduğu ve bazı haklarının olduğu fikri çocuklara aşılanmalıdır.

ŞU AN ÇOK MEŞGULÜM GİT BAŞIMDAN

Bu cümle çocuğa kendini değersiz hissettirebilir. Çocukların büyüklerin ilgisine ihtiyacı vardır. Tabi ki her zaman uygun olup onlarla ilgilenmemiz mümkün değil ama bunu ‘Ben de seninle vakit geçirmek istiyorum ama şu an bir işim var, işimi hallettikten sonra seninle ilgileneceğim’ şeklinde söylemek daha doğru olacaktır.

SEN BUNU YAPAMAZSIN YA DA SEN HER ŞEYİ BAŞARABİLİRSİN

Bu iki tabir de yanlış tabirlerdir. Çocuklara azmi, çalışmayı, sebat etmeyi öğretmek doğru olan davranıştır. Sürece odaklanmak emeğini takdir etmek onların kişisel olarak emek vermenin önemini kavramalarına yardımcı olur.

BENİ ÜZERSEN HASTA OLURUM DEMEYİN

Çocuklarınıza anksiyete yüklemekten başka bir işe yaramaz. Sizin hastalık durumunda tüm suçu kendinde görür. Bunu içselleştiren çocuk kendini suçlar bu da ilerleyen dönemlerde psikolojik sorunlar olarak gün yüzüne çıkabilir.

NEDEN ONUN GİBİ DEĞİLSİN

Çocukları başka akranlarıyla kıyaslamak çocuğun kıskançlık duygularını harekete geçirir. Sürekli kıyaslanan bir çocuk sorumluluk almaktan kaçınır. Sosyal ilişkilerinde zorluk yaşayabilir. Kendini yetersiz ve değersiz hissedebilir. Çabalarının görülmediği fikrine kapılıp, çabalamayı bırakabilir. Anlaşılmadığını düşünerek içine kapanabilir.

Kaynak: Bilim Sağlık Haber Ajansı - BSHA
Yorumlar (0)
Günün Anketi Tümü
Bu sezon gol kralı kim olur?
Bu sezon gol kralı kim olur?
Namaz Vakti 28 Mart 2024
İmsak 05:07
Güneş 06:32
Öğle 12:59
İkindi 16:29
Akşam 19:15
Yatsı 20:35