Doğuştan İşitme Kaybına Koklear İmplant

İleri derece işitme kaybı olan ve şu an yaşıtları gibi konuşarak müzik dinleyen Atlas Deniz’in umuda açılan yolculuğunu, Annesi Gizem Gökoğlu anlattı.

SAĞLIK 30.09.2022, 20:46 01.10.2022, 10:30
Doğuştan İşitme Kaybına Koklear İmplant

İleri derece işitme kaybı yaşayan ve şimdilerde yaşıtları gibi konuşarak müzik dinleyen Atlas Deniz’in iyileşme yolculuğunu, Annesi Gizem Gökoğlu anlattı.

Gökoğlu, şu an 3 yaşındaki Atlas Deniz’in koklear implant ameliyatı evvelinde ve sonrasında yaşadığı süreci paylaştı. Atlas Deniz’e 40 günlükken ileri derece işitme kayıpları olduğunu ifade ederek, yaşadıklarını anlatmaya başlayan Gökoğlu, “O gün işitme cihazı aldık ve kulağına takınca sesleri az bile olsa duyduğunu farkettik. Acaba yavrumuz nasıl daha iyi duyar diye düşünerek araştırmalara başladık. Bizim hikayemizde imkânsız olmayacaktı, umut vardı ve biz bu mucizeyi beraber gerçekleştirecektik” dedi.

“Koklear implant sayesinde seslere anında tepki veriyor”

Anne Gökoğlu Atlas Deniz işitme cihazı kullanırken, kulak arkasına alıştığından dolayı koklear implantta da Nucleus 7 tercih ettiklerini ifade etti. Anne Gökoğlu, “İlk günler ses işlemcisini elimizde görünce heyecanlanıp kafasını gösteriyordu ve takınca tüm bedeniyle bize gülümsüyordu. Ses işlemcisini uyuyacağı zaman bile çıkarmamızı istemiyor, geceleri de duymak istiyordu. İşitme cihazı ile ona seslendiğimde belki 4-5 saniye sonra dönüp bakıyorsa şimdi anında dönüp bakıyordu ve anlıyordu. Koklear implant ile durum bambaşka hale gelmişti. Artık karşımızda ayakları yere sağlam basan küçük bir çocuk vardı.” dedi.


Koklear implant ile seslere anında tepki veriyor.


“Sakın üzülüp zaman kaybetmeyin, çözüme odaklanın”

Gökoğlu, ailelerinde işitme kayıplı bireyler olanlara, “Bu süreci kabullenin ve normalleştirin. Üzülüp zaman kaybetmek yerine çözüme odaklanın ve dik durun” diyen Gökoğlu, önerilerini şöyle ifade etti; “Biz böyle yaptık. Etrafımıza “Koklear implantıyla duyabilen bir çocuk, gözlük kullanmak gibi lens takmak gibi ne farkı var” diyerek anlattık. O yüzden işitme kayıplı çocuğu olan aileler önce kabullenerek başlamalı, çözümleri doğru şekilde aramalılar. Erken tanı alınmışsa hemen cihazlanmak gerek, çocuk ne kadar farklı uyaran alırsa, koklear implantla o kadar hızlı gelişir bu unutulmamalı. Dışarıda cihaz takmak istemeyenler, elalem ne derse desin utanılacak bir konumuz yok, o çocukları çevre seslerinden mahrum etmeyin.” diyerek önerilerde bulundu.

Kaynak: Bilim Sağlık Haber Ajansı - BSHA
Yorumlar (0)
Günün Anketi Tümü
Bu sezon gol kralı kim olur?
Bu sezon gol kralı kim olur?
Namaz Vakti 23 Nisan 2024
İmsak 04:19
Güneş 05:52
Öğle 12:52
İkindi 16:38
Akşam 19:42
Yatsı 21:08