Epiretinal membran hastalığı görme kaybına neden olabilir!

Epiretinal membran hastalığı görme kaybına neden olabilir! Epiretinal membran, halk arasında gözde zar oluşması olarak bilinmektedir.

SAĞLIK 05.02.2023, 09:48 05.02.2023, 23:03
Epiretinal membran hastalığı görme kaybına neden olabilir!

Epiretinal membran hastalığı nedir?

Epiretinal membran hastalığı görme kaybına neden olabilir. Yaygın olarak gözde zar oluşması  olarak bilinen epiretinal membran hastalığı, 55-60 yaşından sonra ortaya çıkar ve görme kaybına veya görme bozukluklarına yol açabilir.

Epiretinal zar, makula adı verilen gözün görme merkezinin yüzeyinde oluşan bir zardır. Dr Tansu Erakgün, hastalığın başlangıçta herhangi bir belirti göstermediğini söyledi. 

Dr. Erakgün, “Epiretinal membran hastalığı görme merkezinde zamanla kırışıklığa ve büzüşmeye yol açar. Sıklıkla 55-60 yaş sonrası ortaya çıkar ve kendiliğinden oluşur. Genellikle tek gözü etkiler. Daha nadiren altında belli bir sebep olur. Bunlar göze alınan darbeler, retinada yırtık oluşması, daha önceden geçirilmiş göz ameliyatları gibi sebeplerdir. Epiretinal membran ilk başlarda belirti vermez. Ancak zar kalınlaşmaya başladıkça görme merkezinde kırışıklığa neden olur ve görmede azalma, düz çizgilerde eğrilme şikayetlerine yol açar. İlerlemiş durumlarda bu şikayetler oldukça rahatsızlık verir” diye konuştu.

Epiretinal Membran Hastalığı Görme Kaybına Yol Açabilir!

Epiretinal membran ameliyatla tedavi ediliyor

Epiretinal membran hastalığının yalnızca ameliyat ile tedavi edilebildiğini dile getiren Prof. Dr. Tansu Erakgün, şunları söyledi: “Epiretinal membranın en sık sebebi, yaşla birlikte göz içi sıvısında meydana gelen değişikliklerdir. Vitreus denilen göz içi sıvısı büzüşerek makulada çekinti ve kırışıklık yapar. Epiretinal membran gelişen hastalarda görmede azalma, çarpık ve yamuk görme başlıca şikayetlerdir.

Epiretinal membranın ilaçla tedavisi yoktur. Vitrektomi denilen cerrahi müdahale uygulanır. Ameliyatta büzüşmeye sebep olan zar soyularak temizlenir. Erken dönemde uygulanan vitrektomi ile çok iyi görme artışı sağlanır. Görme oranındaki artış 6 ay ile 1 yıl arasında devam eder. Gecikmiş durumlarda da ameliyat yapılır ancak görme artışı beklentisi daha düşük olmalıdır” 

Kaynak: Bilim Sağlık Haber Ajansı - BSHA
Yorumlar (0)
Günün Anketi Tümü
Bu sezon gol kralı kim olur?
Bu sezon gol kralı kim olur?
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 04:14
Güneş 05:48
Öğle 12:51
İkindi 16:39
Akşam 19:45
Yatsı 21:12