Erken Ergenliğin Zararları

Erken ergenliğin zararları neler? Erken ergenlik neye sebep olur? 9 yaşında çocuğun kıllanması normal mi? 10 yaşında ergenliğe girilir mi?

SAĞLIK 04.09.2022, 12:38 07.09.2022, 11:09
Erken Ergenliğin Zararları

Erken Ergenliğin Zararları

Ergenlik, çocukluktan yetişkinliğe birçok fiziksel, duygusal ve bilişsel değişikliği içeren bir geçiş aşamasıdır. Kızlarda genellikle 8-13, erkeklerde ise 9-14 yaşları arasında başlar. 8 yaşından küçük kızlarda ve 9 yaşından küçük erkeklerde ergenlik bulguları varsa erken ergenlik olabileceğini söyleyen Liv Hospital Çocuk Endokrinoloji Uzmanı Prof. Dr. Gönül Çatlı anlattı.

Erken ergenlik neden olur?

Erken ergenlik genellikle altta yatan bir tıbbi sorun olmadan ortaya çıkar, ancak nadiren beyin tümörleri, yumurtalık kistleri veya böbrek üstü bezi hastalığı gibi ciddi sorunlardan kaynaklanır.

Erken ergenlikte bu uyarıları dikkate alın

8 yaşından küçük kızlar ve 9 yaşından küçük erkekler ergenlik belirtileri göstermeye başladığında dikkatli olunmalıdır.

Bazı çocuklarda ilk belirtiler kişilik ve davranıştaki değişiklikler olabilir:

Sinirlilik, olağandışı patlamalar ve huysuzluk, fiziksel değişikliklerin yolda olduğuna dair bir ipucu olabilir. Bu davranış ve kişilik değişimlerinin temel nedeni gerçekten de erken ergenlik ise, boy uzamasında hızlanma, vücutta ter kokusu, kasık kılları, testiste büyüme ve meme tomurcuğu gelişimi gibi fiziksel ipuçları da zaman içinde dikkati çekecektir.


Erken ergenliğin tedavi seçenekleri nelerdir, nasıl tedavi edilir?


Erken ergenliğin tedavi seçenekleri nelerdir?

Tedavide beynin ergenliği başlatıcı hormonları salgılamasını engelleyen ilaçlar kullanılır. Bu ilaçlar her ay veya üç ayda bir deri altına veya kas içine enjeksiyon yoluyla uygulanır. Bazı hastalarda ise yılda bir kez cerrahi olarak cilt altına yerleştirilen tedaviler tercih edilebilir.

Erken ergenlik tedavi edilmezse boy kısalığına neden olabilir

Tedavi edilmeyen erken ergenlik, çocuğun ileride ulaşacağı yetişkin boyun kısa kalmasına ve bazı psikolojik sorunlara neden olabilir. Çalışmalar tedavi edilmeyen erken ergenlik durumunda, erişkin boyun erkek çocuklarda 149-159 cm, kız çocuklarda ise 150-154 cm arasında olduğunu gösteriyor. Tedavi ile boy kaybının önüne geçerek normal bir erişkin boya ulaşmak mümkün olsa da tanıda yaşanan gecikmeler tedavi başarısını olumsuz etkiler.

Yorumlar (0)
Günün Anketi Tümü
Bu sezon gol kralı kim olur?
Bu sezon gol kralı kim olur?
Namaz Vakti 30 Nisan 2024
İmsak 04:07
Güneş 05:43
Öğle 12:51
İkindi 16:40
Akşam 19:49
Yatsı 21:18