Geçmeyen Sivilceler Köpek Memesi Hastalığının Habercisi Olabilir

Toplumda köpek memesi ismiyle bilinen hidradenitis suppurativa (HS) hastalığına tanı konulması, doğru uzmana başvurulmaması durumunda yedi yılı bulabiliyor.

SAĞLIK 28.09.2022, 20:44 28.09.2022, 23:30
Geçmeyen Sivilceler Köpek Memesi Hastalığının Habercisi Olabilir

Halk arasında köpek memesi adıyla bilinen hidradenitis suppurativa (HS) hastalığına tanı konulması, doğru uzmana başvurulmaması durumunda ortalama 7 yılı buluyor.

Toplumda “köpek memesi” hastalığı olarakda bilinen hidradenitis suppurativa (HS), kıl ve ter bezlerinin bulunduğu alanlarda ortaya çıkan kronik bir deri rahatsızlığıdır. Prof. Dr. Fatma Arzu Kılıç, “Hastalar koltuk altı ve kasık bölgelerinde ilk başta kızarıklık ve şişlikle başlayan HS’yi ilk defa fark ettiklerinde, sivilce zannettikleri için önemsemiyorlar. Halbuki basit bir sivilce olarak zannettiğimiz şişlikler, aslında HS hastalığı olabiliyor.

Bireylerin şişliklerin meydana geldiği bölgeleri çok iyi gözlemlemeleri; 6 ay içinde koltuk altı, kasık, kalça ve meme altlarında iki ya da daha çok şişlik meydana geliyorsa mutlak surette bir dermatoloğa müracaat etmeleri gerekiyor. Yanlış branşlara başvurulması durumu, HS tanısını ortalama 7 yıl geciktirebiliyor.” diye konuştu. 


Köpek memesi hastalığı nedir?


HS’nin oluşturduğu lezyonlar kişilerin yaşam kalitesini etkiliyor

Prof. Dr. Kılıç, HS’nin meydana getirdiği lezyonların bireylerin yaşamını ve psikolojilerini kötü yönde etkilediğini belirtti. Kılıç, deri altındaki iltihaplı şişlikler yaraya dönüşüp kokulu akıntıya sebep olabildiğinden hastaların kendilerini toplum içinde rahat hissedemediklerini, HS’li her 4 hastadan 1’inde depresyon görüldüğünü söyledi. Prof. Dr. Kılıç, belirtisi olan bireylerin çok daha geç olmadan bir dermatoloğa başvurarak hayat kalitelerini artırabileceklerine dikkat çekti.

Kaynak: Bilim Sağlık Haber Ajansı - BSHA
Yorumlar (0)
Günün Anketi Tümü
Bu sezon gol kralı kim olur?
Bu sezon gol kralı kim olur?
Namaz Vakti 19 Nisan 2024
İmsak 04:28
Güneş 05:59
Öğle 12:53
İkindi 16:37
Akşam 19:37
Yatsı 21:01