Grip Nasıl Atlatılır ?

Yetkililer, kontrol altına alınamayan grip rahatsızlığının özellikle risk grubu hastalarda ciddi problemlere yol açabileceği uyarısında bulundu.

SAĞLIK 19.10.2022, 09:51 19.10.2022, 20:06
Grip Nasıl Atlatılır ?

Uzmanlar kontrol altına alınamayan grip hastalığının özellikle risk grubu hastalarda ciddi rahatsızlıklara yol açabileceği uyarısında bulundu. Grip Nasıl Geçer ? sorusunu yanıtlayan Dr. Murat Yağcı, yapılması gerekenlere dikkat çekti.

İlaçla 7 gün, ilaçsız 1 hafta

Havaların değişmeye başlamasıyla grip vakaları da artıyor. Uzman Dr. Murat Yaycı, özellikle bazı risk gruplarında ağır seyredebilecek grip hastalığında yapılması gerekenlere dikkat çekti. Halk arasında çok ciddiye alınmayan grip, doğru tedavi edilmediğinde ciddi hastalıklara yol açabiliyor. Dr. Yağcı, “Toplumda yanlış bir inanış var: “İlaçla 7 gün, ilaçsız 1 hafta” denilerek kontrol altına alınamayan grip hastalığı zatürre ve menenjit gibi daha ciddi hastalıklara dönüşebiliyor” dedi.  Yaycı, grip nedeniyle zatürre gelişen hastaların 4’te 1’inde kalp ile ilgili problemlerin de ortaya çıkabildiğini vurguladı. “Grip deyip geçmemek gerekiyor. Özellikle grip hastalığı çocuklar ve yaşlılar, gebeler, obez kişiler ve bağışıklık sistemi zayıflamış kişilerde oldukça ağır seyredebiliyor” ifadelerini kullanan Murat Yaycı, hastalığa yakalanma durumunda yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:

Uzmanlar Grip Nasıl Geçer sorusunu yanıtladı.

Uzmanlar Grip Nasıl Geçer Sorusunu Yanıtladı

Evde dinlenin: Belirtilerin başladığı andan, hatta 1 gün öncesinden bulaştırıcılığınız başlamıştır. Belirtilerin olduğu süre boyunca bulaştırıcılığınız devam etmektedirEvde hastalığınız süresince dinlenmek hem toparlanmanıza yardımcı olur hem de çevrenize hastalığın bulaşmasını önlemiş olursunuz. Ateş düştükten 1 gün sonra okula veya işe dönmek en iyisidir.

En kısa sürede hekiminize gidiniz: Grip hastalığının tedavisi vardır. Belirtilerin başladığı ilk andan itibaren hekiminizin başlayacağı antiviral tedavi ile hastalığın süresini belirgin şekilde kısaltabilir ve belirtilerin hafif geçmesini sağlayabilirsiniz. Hatta erken dönemde başlanacak antiviral tedavinin zatürre gibi gelişebilecek daha ağır sonuçlarda %50’nin üzerinde azalmaya yol açtığı gösterilmiştir.

Bol miktarda sıvı alın: Hastalığınız süresince fazla miktarda sıvı alın. Bu sıvının yalnızca su olması da gerekli değildir; C vitamininden zengin portakal suyu, ıhlamur, ada çayı, limonlu çay  içebilirsiniz. Bu sıvıların hepsi solunum sisteminde mukusu yumuşatarak balgamın daha rahatlıkla atılmasını sağlar. Bunu yapabilmek çok iyidir çünkü balgamın solunum yollarında kalması hastalığın ağırlaşmasına neden olur. Öksürüğünüzün doğal tedavisi bol sıvı almaktan geçer.

İyi ve dengeli beslenin: C vitamini vücudun savunma sistemini güçlendirdiğinden özellikle turunçgiller olmak üzere meyve tüketin. Koyu yeşil yapraklı taze sebzeleri sıkça tüketmeniz de vücut direncinizi artıracaktır. Ayrıca, tavuk suyu çorbası da hastalığınızın iyileşmesinde çok yardımcı olur.

Ağrı ve ateş için önleminizi alın: Ateşinizin olması vücudunuzun virüsle savaştığının göstergesidir. Ateşiniz yükseldiğinde antiviral tedaviye ek olarak alınacak ağrı kesici ve ateş düşürücüler sizin rahatlamanıza neden olacaktır.

Burnunuzu açık tutun: Burnunuzu tuzlu su ile temizlemeye özen gösterin. Kaynatılmış ve soğutulmuş 1 bardak suyun içine 1 çay kaşığı tuz atılarak tuzlu su hazırlanır. Hazırladığınız karışımı burun deliği içine sıkarak burunu temizleyebilirsiniz.  Suyla temizlendiğinde yeterli bir açıklık sağlanamaz ise sıcak bir duş yapmak buhar etkisiyle mukozaları gevşeterek tıkanıklığa çözüm olabilir. Yine ev ortamında burun sağlığı açısından sıcak su ve mentol ile buğu yapmak burun ve bronşları rahatlatır. 

Kaynak: Bilim Sağlık Haber Ajansı - BSHA
Yorumlar (0)
Günün Anketi Tümü
Bu sezon gol kralı kim olur?
Bu sezon gol kralı kim olur?
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:05
Güneş 06:30
Öğle 12:58
İkindi 16:30
Akşam 19:16
Yatsı 20:36