İnmede Fizik Tedavi Ve Yoğun Rehabilitasyon Neden Önemli ?

Toplumda “felç” olarak da isimlendirilen inmenin tüm dünyada ölüm riski oluşturan nedenler arasında üçüncü sırada yer aldığını biliyor muydunuz?

SAĞLIK 05.02.2023, 09:44 14.02.2023, 20:09
İnmede Fizik Tedavi Ve Yoğun Rehabilitasyon Neden Önemli ?

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Nihal Özaras, halk arasında “felç” olarak da adlandırılan inmenin bütün dünyada ölüm riski oluşturan sebepler içerisinde üçüncü sırada yer aldığını belirtiyor. 

Prof. Dr. Nihal Özaras, genel olarak ileri yaşlarda rastlanan inmenin değişik faktörlere bağlı olarak gençlerde de görülebileceği uyarısında bulundu.

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Nihal Özaras, inme ya da diğer adıyla felç hakkında değerlendirmelerde bulundu. İnmenin genellikle ilerleyen yaşlarda görüldüğünü belirten Prof. Dr. Nihal Özaras, olumsuz yaşam tarzlarına sahip kişilerde genç yaşta da inme görülme olasılığı olduğunu söyledi.

İnme, beyinde damar tıkanması veya kanamaya bağlı olmak üzere beynin bir bölümünün etkilenmesi ve buna bağlı olarak genellikle vücudun bir yarısında güçsüzlük şeklinde gördüğümüz bir klinik tablodur.


İnmede Fizik Tedavi Ve Yoğun Rehabilitasyon Desteği Neden Önemli ?

Felç, Ölüm Riski Oluşturan Sebepler Arasında Üçüncü

İnmenin tüm dünyada ölüm riski oluşturan nedenler arasında üçüncü sırada yer aldığını kaydeden Prof. Dr. Nihal Özaras, “İnme, beyinde damar tıkanması veya kanamaya bağlı olmak üzere beynin bir bölümünün etkilenmesi ve buna bağlı olarak genellikle vücudun bir yarısında güçsüzlük şeklinde gördüğümüz bir klinik tablodur. Genellikle vücudun sağ ya da sol yarısında kolda ve bacakta güçsüzlük şeklinde kendisini gösterir. Bu duruma bazen yutma güçlüğü, konuşma güçlüğü, denge ve görme problemi gibi problemler eşlik edebilir.” diye konuştu.

Yanlış Müdahalede Kalıcı Hasar Riski Var

İnmenin dünyada ve ülkemizde kalıcı sakatlık ile hayati risk nedenleri arasında ilk sıralarda yer aldığını ifade eden Prof. Dr. Nihal Özaras, “İnme geçiren kişilerde aniden ortaya çıkan bir tarafta güçsüzlük, uyuşma veya konuşma zorluğu en sık görülen belirtiler arasında bulunuyor. İnme belirtileri bazen geri dönüşlü olabilirken, bu rahatsızlığa doğru müdahale edilmediğinde sıklıkla kalıcı hasar oluşabiliyor.” dedi.

Gençlerde De Görülebilir

İnme sıklığının ilerleyen yaşlarda arttığını hatta yaşlılığın önemli bir risk faktörü olduğunu dile getiren Özaras, “Yaş ilerledikçe inmenin sıklığı artmaktadır. Ancak değişik faktörlere bağlı olarak genç yaşlarda da görülür. Özellikle damarsal problemler, kalp hastalıkları, pıhtılaşma bozuklukları gibi bazı hastalıklar varsa ya da madde kullanımı, yoğun alkol kullanımı gibi kişi olumsuz yaşam tarzlarına sahip ise genç yaşta da inme görülmesi olasılığı vardır.” uyarısında bulundu. İnme tedavisinin akut döneminde bazı girişimsel metotlarla yapılabildiğinin altını çizen Prof. Dr. Nihal Özaras, daha sonra yoğun rehabilitasyonlarla hastalarda güzel cevaplar alınabildiğini belirtti.

Prof. Dr. Nihal Özaras, erken dönemde fizik tedavi ve yoğun rehabilitasyon programları ile inme tedavisinde güzel sonuçlar alınabildiğini söyledi. 


İnmenin Engellenmesi İçin Tedbirler Alınmalı

Fizik Tedavi Ve Rehabilitasyon Nöroplastisiteyi Tetikliyor

Fizik tedavi ve rehabilitasyona çok erken dönemde başlanmasının beyinde nöroplastisite denilen olayları tetiklediğini kaydeden Prof. Dr. Nihal Özaras, “Nöroplastisite, beyinde daha önce kullanılmayan nöronal bağlantıların aktif hale geçmesi, görevini yapamayan beyin bölümünün görevini başka bölümlerin üstlenmesi, bu sayede beynin daha önce pasif olan yollarının aktifleşmesi ve beynin bir nevi kendisini yenilemesi şeklinde tanımlayabiliriz. Nöroplastisiteden dolayı fizik tedavi ile ve yoğun rehabilitasyon programları ile inme tedavisinde güzel sonuçlar almaktayız.” diye belirtti. Hasarların kalıcı olmasının geçirilen inmenin tipine ve şiddetine bağlı olarak değiştiğini belirten Prof. Dr. Nihal Özaras, “Maalesef bazı hasarlar önlenemiyor ve kısmen de olsa kalıcılığı devam ediyor. Ancak küçük tutulum varsa yerine göre hasarlarda geri dönüş olabiliyor.” diye konuştu.

İnmenin Engellenmesi İçin Tedbirler Alınmalı

İnmede en önemli şeyin oluşmasını engellemek olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Nihal Özaras, “Bu sebeple düzenli olarak tansiyon ve diyabet gibi kronik hastalıklar varsa onların tedavilerini aksatmamak gerekiyor. Mutlaka koruyucu olarak düzenli takiplerde bulunmak gerekiyor. İnme geçirildiyse de rehabilitasyona en erken zamanda başlamak gerekiyor ki güzel sonuç alınabilsin.” diye ifade etti.

Kaynak: Bilim Sağlık Haber Ajansı - BSHA
Yorumlar (0)
Günün Anketi Tümü
Bu sezon gol kralı kim olur?
Bu sezon gol kralı kim olur?
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:05
Güneş 06:30
Öğle 12:58
İkindi 16:30
Akşam 19:16
Yatsı 20:36