Kısırlıkta Aşılama ve Tüp Bebek Tedavisi Başarılı Sonuçlar Veriyor

Kısırlıkta aşılama ve tüp bebek tedavisi başarılı sonuçlar veriyor. Kadın Hastalıkları Uzmanı Dr. Kerem Tetik, her 10 evli çiftten biri infertilite hastası.

SAĞLIK 04.09.2022, 12:35 08.09.2022, 20:50
Kısırlıkta Aşılama ve Tüp Bebek Tedavisi Başarılı Sonuçlar Veriyor

Kısırlıkta Aşılama ve Tüp Bebek Tedavisi Olumlu Neticeleniyor

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Kerem Tetik, her 10 evli çiftten birinde görülen infertilite (kısırlık) hastalığında, çiftlerin ihtiyaçlarına göre tedavi planlandığını belirtti.

En az 1 yıl korunmasız düzenli cinsel ilişkiye rağmen gebelik olmaması durumunun infertilite olarak tanımlandığını kaydeden Dr. Kerem Tetik, kısırlık tedavisinde hem kadın hem de erkeğin muayene ve tedavi süreçlerinden geçmesi gerektiğini de söyledi.

Kısırlık Önemli Bir Hastalık

Ülkemizde %10-15 aralığında görülen infertilitenin önemli bir hastalık olduğunu vurgulaya Gözde İzmir Hastanesi 

Dr. Tetik, “Tedavi aşamasına geçmeden önce bu hastalığın altında yatan nedenler belirlenmelidir. Bunun için kadınlarda ultrasonla görüntüleme yapılıp rahimde myom ya da anomali olup olmadığı, yumurtalıkların durumu, kist olup olmadığı, yumurta sayımı bakılmalıdır. Histerosalpingografi dediğimiz rahim filmi çekilerek tüplerin açık olup olmadığı, rahim şekli kontrol edilmeli. Daha öncesinde yaşanan kronik hastalıklar, yaş, kilo ve diğer alışkanlıklar da incelenerek bir tanı konulmalıdır” dedi. Kısırlık tedavisinde öncelikle hastanın mevcut sağlık durumunun gerektirdiği tedaviler uygulandığını kaydeden Dr. Kerem Tetik, “Bu tedavilerin ardından hala gebelik elde edilemiyorsa açıklanamayan infertilite olarak adlandırılır. Bu durumda öncelikle aşılama tedavisi yapılmalıdır. İlaç tedavisi ile yumurtaları belli bir olgunluğa erişimini sağlayarak daha sonra iğne ile çatlatıyoruz. Babadan alınan nitelikli ve kaliteli sperm rahim içine enjekte ediliyor. Bu şekilde gebelik sağlanması mümkün oluyor” dedi. 

Bir Sonraki Basamak Tüp Bebek Tedavisi

Aşılama yöntemi ile başarılı sonuç alınamazsa tüp bebek tedavisi uygulandığını vurgulayan Tetik, şu bilgileri verdi: “ Kadın hastamıza bu yöntemde de yumurta geliştirici ilaçlar veriyoruz. Yumurta gelişiminin ardından yumurtanın çatlamasını sağıyoruz ve küçük bir cerrahi işlemle bu yumurtaları hastamızdan topluyoruz. Yumurtaları ve spermleri laboratuvar ortamında birleştiriyoruz ve döllenen yumurtayı takip ediyoruz. Daha sonrasında döllenen yumurtayı anneye transfer ediyoruz. Sonrasında gebeliğin oluşup oluşmadığı takip ediyoruz. Bu yöntemlerin anne ve bebek sağlığı için herhangi bir riski yoktur (BSHA)

Yorumlar (0)
Günün Anketi Tümü
Messi mi Ronaldo mu? Efsanelerin Karşılaştırması
Messi mi Ronaldo mu? Efsanelerin Karşılaştırması
Namaz Vakti 11 Eylül 2024
İmsak 04:53
Güneş 06:19
Öğle 12:50
İkindi 16:23
Akşam 19:12
Yatsı 20:32