Meme Kanserinden Korunmak İçin Ne Yapmalı ?

Prof. Dr. Metin Çakmakçı, meme kanserinden korunmak için yapılması gerekenleri anlattı. Meme kanserinin nedenleri neler ve hangi aralıklarla muayene olmalı?

SAĞLIK 31.10.2022, 09:06 31.10.2022, 13:03
Meme Kanserinden Korunmak İçin Ne Yapmalı ?

Prof. Dr. Metin Çakmakçı, kadınların en büyük problemlerinden olan meme kanserinden korunmak için neler yapılması gerektiği hakkında kadınları bilgilendirdi.

Meme kanseri, maalesef tüm kanser çeşitleri içerisinde en sık görülen kanser türü. Prof. Dr. Metin Çakmakçı, dünyada her sene 2 milyon 300 bin kadına meme kanseri teşhisi konulduğunu söyledi. Prof. Dr. Çakmakçı, “Meme kanseri her 8 kadından 1’inde görülmekle beraber, bir kadının hayatı boyunca meme kanserine yakalanma riski yaklaşık olarak yüzde 13’tür. Meme kanseri tehlikesini düşürmek için düzenli olarak egzersiz yapmak, hazır ve işlenmiş gıdalardan uzak durmak çok önemli. Ayrıca 40 yaşından sonra düzenli tarama yaptırmayı da ihmal etmemek gerekiyor.” dedi.


Meme Kanserinden Korunmak İçin Ne Yapmalı

Meme Kanserinin Genetik Nedenleri ? 

Meme kanserinin yaklaşık yüzde 10’unun genetik nedenlerle ortaya çıktığını söyleyen Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Metin Çakmakçı, “Meme kanserinde aile öyküsünün olması, kontrol yaşının belirlenmesinde oldukça önemli bir faktör. Ailesinde çok sayıda kanser tanısı olan kadınlar ve birinci derece akrabalarda ikiden fazla tanı alan bireyler risk grubu olarak kabul ediliyor.

Kalıtsal meme kanserinde sadece anne, anneanne, teyze gibi anne tarafı değil, baba tarafındaki hala veya babaanneden aktarılan genler de aynı riski oluşturuyor. Özellikle birinci derece akrabalarında iki meme kanseri tanısı alan kadınların 25 yaşından sonra düzenli kontrollere gitmeleri öneriliyor” diye konuştu.

40 yaşından sonra her yıl düzenli meme muayenesi yapılmalı

Meme kanserine yakalanma riski 40 yaşından sonra artıyor. Türkiye’deki meme kanserine yakalanması yaşının ortalama olarak 51 olduğunu belirten Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Metin Çakmakçı, “Meme kanserinde erken tanı oldukça önemli. Erken tanı ile tedavideki başarı oranı yüzde 90’ı geçiyor. Dolasıyla erken tanının hayat kurtardığını söyleyebiliriz. Erken tanı için ise 40 yaşından sonra her yıl düzenli meme muayenesi, meme ultrasonografisi ve mamografi tetkikleri yaptırılmalı. Yüksek risk grubunda olan kadınların ise düzenli meme kontrollerine daha erken yaşta başlamaları gerekiyor” dedi.

Her gün 30 dakika tempolu yürüyüş kanser riskini azaltıyor

Sağlıklı bir yaşam biçiminin meme kanseri riskini düşürdüğünü vurgulayan Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Metin Çakmakçı, “Kanserden korunmak için sağlıklı beslenmek, düşük yağlı ve sebze, meyve, tahıl ağırlıklı beslenmek oldukça önemli. Bununla birlikte sigara, işlenmiş gıdalar ve fazla şeker tüketiminden kaçınmalı. Her gün 30 dakika tempolu yürüyüş meme kanseri riskini yüzde 33 oranında azaltıyor dolasıyla hareket etmek, egzersiz yapmak kanser riskini en aza indirmek için etkili” şeklinde konuştu.

Kaynak: Bilim Sağlık Haber Ajansı - BSHA
Yorumlar (0)
Günün Anketi Tümü
Bu sezon gol kralı kim olur?
Bu sezon gol kralı kim olur?
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:05
Güneş 06:30
Öğle 12:58
İkindi 16:30
Akşam 19:16
Yatsı 20:36
GazetelerTümü