Reflüye Karşı Hangi Önlemler Alınmalı ?

Bilimsel çalışmalara göre insanların yaklaşık % 7’si­ her gün yemek borusunda bir yanma yaşıyor. Reflüye karşı neler yapabilirsiniz? Reflünün sebepleri neler?

SAĞLIK 23.09.2022, 20:46 30.09.2022, 12:19
Reflüye Karşı Hangi Önlemler Alınmalı ?

Bilimsel çalışmalar ışığında bakıldığında bireylerin hemen hemen % 7’si­ her gün yemek borusunda bir yanma hissi yaşıyor. Prof. Dr. Melih Özel reflüyle alakalı olarak, “Tütün ürünleri kullanmak, yağ açısından zengin ve aşırı beslenme, kiloyu kontrol etme adına hiçbir şey yapmamak gastroözofageal reflü hastalığına yakalanma olasılığını artırıyor.” dedi.

Prof. Dr. Özel, Reflünün göğüste yanma, ağza acı-ekşi mide sıvısının gelmesi ve göğüs ağ­rısı gibi tipik belirtilerinin olduğunu söyledi. Melih Özel, bunlara yemek borusunda darlıklar, erozyon ve ülserler gibi oluşan çeşitli değişiklikler de eklenince 'klasik gastroözofageal reflü hastalığı' tanısının konulduğunu kaydetti.

Sigara kullanmak, hareketsiz yaşam ve kötü beslenme reflü sebebi

Özel, reflü hastalığının ortaya çıkmasının tek ve ortak bir sebebinin olmadığını belirtti. Özel, “Reflüyü etkileyen sebepler bireyden bireye değişiyor. Fakat gastroözofageal reflü rahatsızlığı oluşumunda en önemli unsur yemek borusunun alt ucunda, yemek borusu ile midenin birleşim yerindeki nispe­ten karmaşık anatomik yapılanmaya ait işlevlerin bozulması. İleri yaş ve bununla birlikte daha fazla ilaç kullanımı, obezite, mide fıtıkları, sigara, kötü beslenme ve hareketsizlik gibi yaşam tarzından kaynaklanan riskler, sindirim sistemiyle ilgili ya da romatolojik ve endokrinolojik kökenli bazı sorunlar reflü için başlıca sebepler arasında sayılabilir.” şeklinde konuştu.


Sigara, hareketsizlik ve kötü beslenme reflü sebebi.


Reflüye Karşı Ne Yapmalıyım?

  • Sağlıklı ve düzenli beslenmeye özen gösterin. Az yiyin, öğün atlamayın, ara öğünleri ihmal etmeyin. Unutmayın, sebzeler gaz yapabilir ama genellikle reflünüzü artırmaz.
  • Beslenme ürünlerinde ki yağ miktarını azaltın.
  • Şeker ve tatlı size problem çıkarabilir. Çikolata, nane ve tarçına dikkat edin.
  • Baharatlar önemli, çok fazla tüketmemeye gayret edin. Acı yemek güzeldir ama gece kâbusunuz olabilir.
  • Yiyecek ve içeceklerin bedeninizdeki etkilerini gözlemleyin. Size dokunduğunu bildikleriniz varsa, bunla­rı dikkatle tüketmekte yarar var.
  • Domates suyu, greyfurt suyu, sodalı, gazlı içecekler ve kafein içeren içeceklerden uzak durun.
  • “Şu yiyecek ya da bu içecek reflüye iyi gelir” diye bir şey yok. Tedavinizi değiştirmeye ya da kes­meye neden olacak bir gıda-içecek seçeneği olmadığını aklınızdan çıkarmayın.
  • “Reflüm var” diye yemeden, içmeden kesilmenin yararından çok zararı olacaktır.
  • “Hayat tarzı değişiklikleri” olarak adlandırılan düzen­lemeler arasında bahsettiğimiz faktörlere dikkat edin; ki­lonuzu iyi kontrol edin ve çok sert, sıkı diyetlerden uzak durun.
  • Unutmayın, gıdaların reflü belirtileri üzerine etkileri tamamen kişi­sel ve genelleme yapmamakta yarar var. Hangi gıdalarla sorun yaşadığınızı not etmek ve bu gıdaları beslenme düzeninizin dışında tutmak çok uygun bir yöntemdir. Öte yandan etkisini bilmediğiniz gıdaları baştan liste dışı bırakmak yerine, küçük miktarlarda deneyerek karar vermek daha doğru olacaktır.
  • Hazırladığınız yemeklerde kullandığınız gıda bileşenlerini birer birer ekleyip çıkartarak etkilerini gözleyin ve not edin. Bir zaman sonra hangi yemekte hangi malzemeyi kullanmazsanız daha rahat ettiğinizi anlayacak bir veri tabanına sahip olursunuz.
  • Dışarıda yemek yerken, tatilde, seyahatte, nerede olursanız olun diye­tinizin kontrolünü elden bırakmayın.
  • Yemek yedikten hemen sonra yatmayın, uyku zamanınıza kadar hafif hareketlerle sindiriminizi rahatlatın.

Kaynak: Bilim Sağlık Haber Ajansı - BSHA
Yorumlar (0)
Günün Anketi Tümü
Bu sezon gol kralı kim olur?
Bu sezon gol kralı kim olur?
Namaz Vakti 16 Nisan 2024
İmsak 04:32
Güneş 06:02
Öğle 12:53
İkindi 16:36
Akşam 19:35
Yatsı 20:59