Suda Doğum Nedir ?

Suda doğum mu, normal doğum mu? Suda doğum riskli mi? Suda doğum aşamaları nelerdir süreç nasıl işler ve doğum nasıl gerçekleşir?

SAĞLIK 04.09.2022, 12:35 09.09.2022, 13:59
Suda Doğum Nedir ?

Suda Doğum Nedir?

Son senelerde dünya genelinde giderek artan, hem stres hem de ağrıları azaltıcı özelliği bulunan suda doğum, artık Türkiye’de de tercih edilmeye başlandı.

Suda Doğum Aşama Aşama Nasıl Gerçekleşir?

Suyun iyileştirici ve rahatlatıcı etkisinin binlerce senedir bilindiğini söyleyen özel Egepol Hastanesi Kadın Hastalıkları Ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ulviyya Mehdikhanlı, suda doğumun sıcak su dolu portatif havuz veya küvet içinde gerçekleştirilen doğal bir doğum yöntemi olduğunu söyledi.

Suda doğum hakkında bilgi veren Mehdikhanlı, “Doğumun aktif fazında kasılmaların düzenli olarak gelmesi sürecinde anne adayının suyun içine girmesi ile başlayan suda doğum, doktor ve ebe kontrolünde, vajinal doğum ile bebeğin dünyaya gelmesi ile suya doğumla sonlanır.

Havuza doldurulan 37 derece sıcaklıktaki su:

  • Anne adayının kaslarının gevşemesini sağlar.
  • Stres seviyesinin azalmasını sağlayarak doğum sancılarını ve kaygıyı azaltır.
  • Anne adayının daha rahat hareket etmesini sağlayıp sancı sırasında pozisyon almasını kolaylaştırır.
  • Doğum süresini kısaltır.
  • Endorfin salgılanması artar ve böylece daha az ağrı hissedilir.
  • Bebeğin çıkış yaptığı dokuların esnekliğini artırır ve doğum yırtıklarının oluşma ihtimali azalır.
  • Doğum kesisi uygulanması ihtimali azalır.
  • Anne karnında su içinde kalan bebeğin dünyaya adaptasyonunu da kolaylaştırmaktır.” diye konuştu.

Suda Doğum Aşama Aşama Nasıl Gerçekleşir?


Suda Doğum Öncesi Anneye Hazırlık

37- 41 hafta arası sağlıklı her gebenin suda doğum yapabildiğini kaydeden op. Dr. Ulviyya mehdikhanlı, doğum öncesinde sağlık kontrolleri yapılarak anne ve bebeğin bu yöntem için uygun birer aday olduğundan emin olmak gerektiğine dikkat çekti. Op. Dr. Mehdikhanlı, sözlerine şöyle devam etti: “Anne adayı suda doğum için uygunsa anneye detaylı bir hazırlık eğitimi verilir. Doğum başladığında anne, suda doğum için gerekli eğitimi almış olan personel ve uzman hekim eşliğinde, önceden hazırlanmış sıcak suya girer. Suya girdikten 10 -15 dk sonra rahatlatıcı etki görülmeye başlar.

Havuzun içinde bebeğin kalp sesleri özel, su geçirmez aletle dinlenir. Eğitimde öğretilen doğru nefes yöntemleri de sancıların azalmasını sağlar. Hekimin yönergeleri eşliğinde suda doğum gerçekleşir. Doğum sonrası anne ve bebek birbirine kavuşur ve ılık suda birbirlerine sarılabilir. Sonrasında kordon kesilir ve anne plasentayı doğurmak için havuzdan çıkar. Doğum sonrası bebek çocuk doktoru tarafından muayene edilir. Suda doğum, doğum seçeneklerinden biridir.

Suda doğumun her safhasında havuzdan çıkılabilir, normal şekilde veya sezeryan ile devam edilebilir. Anne ve bebek sağlığı, güvenilirliği her şeyin önünde gelir. Suda doğum yöntemi için tercih edilen hastanenin uygun şartları sağlaması, hastane personelinin bu konuda eğitimli ve deneyimli olması son derece önemlidir” (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

Yorumlar (0)
Günün Anketi Tümü
Bu sezon gol kralı kim olur?
Bu sezon gol kralı kim olur?
Namaz Vakti 25 Nisan 2024
İmsak 04:16
Güneş 05:49
Öğle 12:52
İkindi 16:39
Akşam 19:44
Yatsı 21:11