Çocuklarda Uyku Düzeninin Sağlanması İçin Ne Yapılmalı

Ailelerin yaşadığı sorunlardan birisi de çocukların uzunca bir dönem düzene girmeyen gece uykuları. Peki, çocukları gece uyuturken nelere dikkat etmeli?

YAŞAM 23.09.2022, 20:45 29.09.2022, 22:31
Çocuklarda Uyku Düzeninin Sağlanması İçin Ne Yapılmalı

Çocuk büyüten ailelerin deneyimlediği en büyük problemlerden birini, çocukların veya bebeklerin uzun süre düzene girmeyen gece uykuları teşkil ediyor. Çocukların uykuya olan ihtiyaçları ve uyuma süreleri büyüme dönemlerine göre değişiklik gösteriyor.

Dr. Mehmet Ali Duman, çocuklarda uyku düzeninin nasıl sağlanacağıyla ilgili anne ve babalara önemli tavsiyelerde bulundu.

Çocuklarda uyku düzeninin sağlanması ile ilgili açıklamada bulunan Dr. Duman şu ifadeleri kaydetti:

“Yenidoğan, en fazla uyku ihtiyacı olan dönemdir. Yenidoğanın uykusu 18-20 saate kadar ulaşabilir. Büyüdükçe algısı açılan çocuğun, uyku süresi de kısalır. Büyüme hormonu saat 22.00 civarında en yüksek düzeylere ulaşır. Bu nedenle çocuk hangi yaşta olursa olsun, bu saatlerde derin uykuda olmalıdır. Çocukta düzenli uyku, düzenli beslenmeyle doğrudan ilişkilidir. Bebeğin veya küçük yaştaki çocuğun düzene alıştırılma evresinde, ailelerin otoriter ve tutarlı davranmaları bu süreci kolaylaştıracaktır. Sağlıklı bir çocuğun akşamları en geç 20.00 ya da 20.30’da yatakta olması gerekir. “diyor.

Uyumak üzereyken yatağa yatırılmalı

Çocuğun uykusu geldiğinde kendi başına gidip yatsın düşüncesi doğru bir düşünce değildir. Uykusu gelen çocuk tam tersine daha da hareketlenir, bu davranışlarından ötürü kendi uykusunu kaçırır. Bu sebeple, ebeveynlerin kendi özel yaşantılarından feragatta bulunup, çocukları için uygun beslenme ve uyku düzenine göre hareket etmeleri en doğru davranış olacaktır. Bu nedenle çocuklar uyurken değil, uyumak üzereyken yatağa yatırılmalıdır.


Uyumak üzereyken yatağa yatırılmalı.


Çocuklar tıpkı yetişkinler gibi uyumalı

Uykusu gelen çocuk, tıpkı yetişkinlerin kendileri için sağladıkları ışığı kapamak, yatağa yatmak, yorganı örtmek gibi koşulların sağlanmasına ihtiyaç duyabilir. Eğer çocuk sallanarak, emzirilerek, biberonla mama verilerek uyumaya alıştırılırsa, gece uykusu bölündüğünde, yeniden aynı koşulların sağlanmasını isteyecektir.

Ailenin uyku rutinini her gece tekrarlaması gerekiyor

  • Sıcak bir banyo,
  • Pijamalarının giydirilmesi,
  • Sadece yatakta duran bir oyuncağının kucağına verilmesi,
  • Loş ışıkta aynı ninninin söylenmesi.

Her akşam bunlardan birinin tekrarlanması, çocuğun vücuduna uyku saatinin geldiğini anlatır.

Kaynak: Bilim Sağlık Haber Ajansı - BSHA
Yorumlar (0)
Günün Anketi Tümü
Bu sezon gol kralı kim olur?
Bu sezon gol kralı kim olur?
Namaz Vakti 19 Nisan 2024
İmsak 04:27
Güneş 05:58
Öğle 12:53
İkindi 16:37
Akşam 19:38
Yatsı 21:03